Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Χωρίς Μάσκα


Μένουμε σπίτι.........σιωπηλοί”

           Νέα Στήλη Άποψης με Παρρησία

         
"Silver Alert"
Αγνοούμενη και αγνοημένη, όπως άλλωστε το περιμέναμε, ήταν η Ένωση Θεσσαλονίκης μέσα στην κρίση του κορονοϊού που έπληξε και το άθλημα μας. Όλοι μας μπορέσαμε να συγκρίνουμε τις δράσεις που ανέλαβαν και τις πρωτοβουλίες που πήραν οι Ομοσπονδίες και οι Ενώσεις άλλων σπορ, οι οποίες μέσω της τεχνολογίας και του διαδικτύου ήρθαν σε επαφή με τους συλλόγους, τους αθλητές και τους γονείς τους ακόμη και με τους φιλάθλους τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα σεμινάρια προπονητικής, αθλητικής ψυχολογίας, διατροφής, Πρώτων Βοηθειών και τόσα άλλα. 

       Η Ομοσπονδία της Αντιπτέρισης (Ε.Ο.Φ.Σ.Α.), με το σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα της στον Ελληνικό Αθλητισμό, πρόσφερε στις 28/4 στους, όπως φάνηκε αρκετούς, φίλους της ένα σεμινάριο για τις “Εφαρμογές Αθλητικής Ψυχολογίας στο Μπάντμιντον”. Η δικιά μας πάλι των 25 αποσπασμένων γυμναστών (και κάποιων ακόμη, αμοιβόμενων), αγνόησε τελείως τη χειροσφαιρική κοινότητα. 


Μόνο για μέλη
         Και φυσικά ούτε ή Ο.Χ.Ε. ή η Ε.Σ.Χ.Θ. Δεν μπορεί να καρπωθεί τα διαδικτυακά σεμινάρια του ΣΥ.Π.Χ.Ε., τα οποία να σημειωθεί πως δεν είναι ανοικτά σε όλους παρά μόνο στα ταμειακά ενημερωμένα μέλη του. Έτσι, όλοι εκείνοι οι προπονητές που υπηρετούν το άθλημα χωρίς να είναι μέλη του, είτε διότι είναι εν ενεργεία αθλητές ή παράγοντες ή ακόμη και γυμναστές με ειδικότητα που αρνούνται να πληρώσουν τον κεφαλικό φόρο στη Γ.Γ.Α. για την “Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος” και στον ΣΥ.Π.Χ.Ε. για την έκδοση κάρτας προπονητή, δεν μπορούν να γίνουν κοινωνοί της αυθεντίας του Petit και των συνεργατών του.
         
4 μέρες, 7 εισηγήσεις
Και μέσα στην πανδημία, οι “πρύτανεις” της ιδιωτικής εκπαίδευσης, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου, με δεκάδες μορφές και θέματα, άνοιξαν τους πομπούς τους για να μας δελεάσουν με τους τίτλους και τις καριέρες των πτυχιούχων τους. Ένα τέτοιο σεμινάριο και μάλιστα με διοργανωτή Κυπριακό σύλλογο χάντμπολ κατόρθωσε και συγκέντρωσε περίπου διακόσιους συμμετέχοντες στο ακροατήριο του και επτά ομιλητές στο πάνελ του επί τέσσερεις μέρες (22-25/4). Πρόσφερε δε απαντήσεις σε μια σειρά ζητημάτων όπως “Αθλητές σε καραντίνα και διατροφικές ανησυχίες” (Εύη Κυριακίδου), “Νέες τεχνικές αποκατάστασης” (Κώστας Επαμεινωντίδης), κ.ά. 


         Κοντά τους και ο μέχρι πρότινος συνεργάτης της Ανάπτυξης, Κοτζαμανίδης που δεν έχασε και την ευκαιρία να διαφημίσει το βιβλίο του (ο γυμναστής και καλλιτέχνης Αλέκος Κατσούνης φιλοτέχνησε το σκοτεινό εξώφυλλο του) αλλά και να δώσει τις γνώσεις του πάνω στο θέμα των “Σύγχρονων τάσεων στην προπόνηση εκρηκτικότητας”.               
Από τις επιτυχημένες διασκέψεις
       Στη Θεσσαλονίκη όμως, παρά την εμφανή ανικανότητα της Ε.Σ.Χ.Θ. και την συνεχιζόμενη απουσία του Τ.Ε.Φ.Α.Α. από κάθε εκπαιδευτική δράση στο άθλημα, την “παρτίδα έσωσε” ο Σύνδεσμος Διαιτητών (ΣΥ.Δ.Χ.Β.Ε.) ο οποίος εξάλλου εδώ και πολλά χρόνια
Μια πρότυπη "οικογένεια"
σώζει την τιμή της πόλης στο άθλημα και τιμάει (το μόνο που διαθέτει άλλωστε) την ιστορία της. Ο Σύνδεσμος εκτός από τη μέριμνα που δείχνει για την γνωστική ετοιμότητα των μελών του με τεστ γνώσεων κανονισμών και με διαδικτυακές συνδιασκέψεις, φρόντισε και για την ενημέρωση και την καλλιέργεια των σχέσεων των διαιτητών με τους προπονητές και τους πρόσφερε δύο διαδικτυακά σεμινάρια.

         
Σχολές, Σεμινάρια, Εξετάσεις!!!
Αν και η ανταπόκριση των προπονητών, όπως αναμένονταν, ήταν πενιχρή (μόλις έξι), τα στελέχη του ΣΥ.Δ.Χ.Β.Ε., ο κ. Στεπάν Παρτεμιάν και το μέλος της Κ.Ε.Δ. κ. Γιάννης Μεϊμαρίδης μοιράστηκαν τις γνώσεις και την εμπειρία τους και διασαφήνισαν πολλά θέματα που η πλειονότητα των προπονητών δεν τα κατέχει. Ο Σύνδεσμος της Θεσσαλονίκης αποτελεί πρότυπο φορέα του αθλήματος τόσο για τις εμπνευσμένες πρωτοβουλίες του, όσο και για την εξαιρετική εικόνα αξιοκρατίας και συναδελφικότητας που αντανακλά στο σπορ. Συγχαίρουμε όλα τα μέλη του και φυσικά τη διοίκηση και τον Πρόεδρο του κ. Παναγιώτη Στεφανίδη για τη διαχείριση της κρίσης και τις λύσεις που πρότεινε.
         
"Βρείτε το βηματισμό σας"
Ποιος θα περίμενε καλύτερες επιδόσεις από τους διοικητικούς φορείς της χειροσφαίρισης μέσα στην πρωτόγνωρη κρίση όταν σε κανονικές συνθήκες, και ενίοτε ευνοϊκές, είναι ικανοί να προκαλούν οι ίδιοι την κρίση του. Έτσι, όταν πέρσι ο Α' Αντιπρόεδρος της Ε.Ο.Ε. κ. Στέλιος Αγγελούδης στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, “κατσάδιασε” όλους τους παράγοντες την πόλης για την απίσχναση του σπορ στην περιοχή του οποίου η ανάπτυξη είναι αντιστρόφως ανάλογη, όπως παραδέχτηκε, με την σκανδαλώδη εύνοια της Πολιτείας που προίκισε το χάντμπολ με τους πιο πολλούς αποσπασμένους γυμναστές και μια αρκούντως ικανοποιητική επιχορήγηση για το 2019. Οι ταγοί του σπορ που παραδέχτηκαν ανερυθρίαστοι πως παρουσίασαν πέρσι μια διπλή αγωνιστική του πρωταθλήματος Μίνι ως δράση της Ανάπτυξης και συγκεκριμένα το
Street Handball στην πλατεία Αριστοτέλους!!! Την κριτική του “σκιώδους Προέδρου” ακολούθησε η απειλή του πως θα αποσύρει την εύνοια του από την πόλη, όπως οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες, και σε αυτή την κατεύθυνση πιστεύουμε πως ήταν ο ορισμός της τακτικής Γενικής Συνέλευσης στη Βέροια στις 29/3. Δεν θυμόμαστε να είπε τίποτε ο “Πρόεδρος” Κώστας Γκαντής.
         
Στήλες που θέλουνε να ξεχνάμε
Το άθλημά μας τελεί υπό μόνιμη κρίση ποιότητας των ικανοτήτων και ηθικότητας των προθέσεων των ανθρώπων που το διοικούν αλλά και σχεδόν όλων των εναπομεινάντων που ασχολούνται τα τελευταία χρόνια με αυτό. Η παραίνεση σε Συνέλευση του πρώην Προέδρου, να “βρουν όλοι τον βηματισμό τους“ (δες προαποφασισμένες εκλογές, δημοσιογραφία μέσω του Γραφείου Τύπου, κ.ά.) οδήγησε τους ικανούς να βγουν από τις γραμμές της παρέλασης και να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο. Εξάλλου κοινό βηματισμό έχουν οι παρελαύνοντες μπροστά στους δικτάτορες. Και μπορεί ο Ηράκλειτος να μας παρότρυνε “Τας λεωφόρους μη βαδίζειν” και “Σκληρόν σοι προς κέντρα λακτίζειν” και η γραφίδα αυτή να μην έπαψε ποτέ να “λακτίζει”, όμως πια δεν πιστεύουμε πως έμεινε καμιά λεωφόρος να βαδίσει η χειροσφαίριση και κανένα κέντρο εξουσίας για να λακτίσουμε. Ίσως μάλιστα κινδυνεύουμε να τραυματιστούμε κλωτσώντας στο κενό.
          Για τα Γραφεία Τύπου που έπνιξαν την ελευθεροτυπία και την ποικιλοφωνία στο άθλημα θα μιλήσουμε στην επόμενη ομοβροντία.
Ιωάννης Μπαχάς

Γυμναστής-Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Γράφει ο Έκτωρ Παρο-τρύνει (που μου μοιάζει)

Τελείως απαισιόδοξο, ούτε εγώ πιστεύω ότι είναι τόσο άσχημα τα πράγματα

Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ BEACH HANDBALL ΤΟ 1996

Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ BEACH HANDBALL ΤΟ 1996
«Μακεδών» : Αποστόλογλου Χρήστος, Τσαβδαρίδης Δημήτρης, Σάντης Ηλίας, Μαυρίδης Άγγελος, Ρουμελιώτης Χρήστος, Μπαχάς Ιωάννης, Αποστόλογλου Στράτος, Σαρουγιαννίδης Θεόδωρος και Σαλονικιός Δημήτρης.

Μάλλιασε η γλώσσα του Μπαχά να τα λέει.

Είκοσι διαιτητές (!!!) την ίδια ώρα που οι ομάδες χρησιμοποιούσαν λουόμενους (Ολυμπιακός Κερατσινίου) ή έκαναν επίταξη το σαρκίο του ίδιου του Τζουβάρα (εμείς).

Ο Κθούλου ευχαριστήθηκε το Τουρνουά της Καβάλας

Ο Κθούλου ευχαριστήθηκε το Τουρνουά της Καβάλας
Σε όποιον αρέσουμε για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε

Ο Κθούλου κάνει διακοπές

Ο Κθούλου κάνει διακοπές
Πολλή ξαπλώστρα και λίγο αγώνας για τον Κθούλου